Skip to content

Οι γυναίκες έχουν σήμερα δύναμη που μετράει περισσότερο.

Τα τελευταία χρόνια, ως συγγραφέας, εκπαιδευτικός και μέντορας γυναικών, ανέλυσα το γάμο από πολλές οπτικές γωνίες – δηλαδή από υλικό γραμμένο από επαγγελματίες, εκπαιδευτικούς και κοινωνιολόγους, επιστήμονες και ψυχολόγους, όπως καθώς και δημοσιογράφους, φιλοσόφους και μυθιστοριογράφους. Αυτό που με εντυπωσιάζει γενικά είναι πώς κάθε πηγή (ανεξάρτητα από το προσωπικό υπόβαθρο, τον σκοπό ή τα επαγγελματικά διαπιστευτήρια του συγγραφέα) ισχυρίζεται, ή τουλάχιστον υποθέτει, αυτές τις γενικές τάσεις στον δυτικό κόσμο:

Υπήρξε μια τιτάνια πολιτιστική αλλαγή στους ρόλους των ανδρών και των γυναικών.

Αυτός ο κοινωνικός μετασχηματισμός άφησε πολλούς άντρες σε μια συζήτηση για την ταυτότητά τους. Η έλλειψη οριστικών κοινωνικών προσδοκιών αφήνει τους άνδρες σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους άντρες – προγόνους τους, που γνώριζαν για χιλιάδες χρόνια ακριβώς τι περίμενε ένας άντρας.

Αυτή η προσαρμογή επηρεάζει τις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις των ανδρών με τις γυναίκες.

Οι άνδρες αναζητούν όλο και περισσότερο ισχυρές γυναίκες για να τους βοηθήσουν να κατευθύνουν την ενέργειά τους, να εμπνευστούν τα όνειρά τους και να διοχετεύσουν τις φιλοδοξίες τους με εποικοδομητικούς τρόπους.

Αυτή η προοδευτική άποψη επιτρέπει σε όλο και περισσότερους άνδρες και γυναίκες να ενεργούν ως αληθινοί σύντροφοι στην επίτευξη οικογενειακών και επαγγελματικών στόχων.

Από όλα τα δυνατά σημεία που φέρνουν οι γυναίκες στη συνεργασία, ένα από τα πιο ζωτικά είναι ο φυσικός προσανατολισμός τους προς τις σχέσεις. Οι γυναίκες γενικά, λόγω της βιοχημείας, της κοινωνικής παράδοσης, των σύγχρονων πολιτιστικών εξελίξεων ή όλων των παραπάνω, συχνά είναι πιο ικανές στη δυναμική της σχέσης από ό, τι οι άνδρες.

Με λίγα λόγια, οι γυναίκες σήμερα, είτε από τη φύση τους, την ανάπτυξη τους ή ακόμη και τυχαία, ανάλογα με το σύστημα των πεποιθήσεών τους, βρίσκονται σε πολύ ισχυρή θέση όταν πρόκειται για τη δημιουργία και τη διατήρηση πραγματικά ικανοποιητικών σχέσεων με τους άνδρες.

Φυσικά, κάθε σχέση είναι αμφίδρομη, συνδέοντας δύο άτομα που μοιράζονται την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Αλλά η αλήθεια του θέματος φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν δυσανάλογο βαθμό επιρροής τόσο στην καθημερινή όσο και στη μακροχρόνια διάρκεια του γάμου τους. Η γυναικεία ενέργεια που φέρνουμε στη συνεργασία είναι διαισθητική, σχεσιακή, δεκτική, συνδετική, οικεία και χωρίς αποκλεισμούς.

Διατηρώντας την ιδέα ότι οι γυναίκες γενικά (τουλάχιστον γυναίκες της Δύσης) ασκούν σημαντική επιρροή στις σχέσεις τους, μου θυμίζει μια συνομιλία που κάποτε είχα μια μαθήτριά μου που βρήκε μια εξαίρεση με αυτή τη μία πτυχή του Wife for Life (το σώμα του επιτυχημένου γάμου, αρχές και δεξιότητες που διδάσκω αποκλειστικά στις γυναίκες). Συμφώνησα μαζί της – αμέσως – ότι κάθε μέρος του γάμου είναι υπεύθυνο για το 50% της σχέσης.

«Αλλά δεν είσαι»,συμπλήρωσα, «100% υπεύθυνος για το 50% σου;»

Συνέχισε να παραδέχεται ότι η ζωή δεν αφορά πραγματικά τους αριθμούς και οι σχέσεις που διατηρούν το σκορ αναπόφευκτα αποτυγχάνουν. Πλέον παραδέχτηκε την πραγματικότητα: ο άντρας της αγνοούσε επίμονα τα προβλήματά τους και αντιστέκεται σε μόνιμες αλλαγές. Οι προσπάθειες να τον μετακινήσει είχαν επανειλημμένες αποτυχίες.

Ωστόσο, μετά τη συνομιλία μας, η νέα μου φίλη ακολούθησε μια νέα τακτική, αγκαλιάζοντας πλήρως τη σχεσιακή της δύναμη. Με αυτήν την απλή αλλαγή, ένιωσε ξαφνικά παρακινημένη να μάθει και να εξασκήσει ό,τι μπορούσε για τη δυναμική των σχέσεων, ιδίως για το γάμο, έτσι ώστε, όπως χιλιάδες άλλοι (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου), να μπορούσε να μετακινήσουμε το κέντρο του παρελθόντος, στο μέγιστο. Παρακολούθησα τη δουλειά της μέρα με τη μέρα, από εβδομάδα σε εβδομάδα, από έτος σε έτος. ο σύντροφός της ανταποκρίνεται αναγκαστικά και μαθαίνει από τη σχεσιακή της επιρροή. Τώρα είναι μια από τις πιο ικανοποιημένες, επιτυχημένες γυναίκες που ξέρω, με έναν πραγματικά όμορφο γάμο – ένα γάμο υπόδειγμα.

Πιστεύω ότι το ίδιο αποτέλεσμα είναι δυνατό για τις περισσότερες έξυπνες γυναίκες που συναναστρέφονται με καλοπροαίρετους άντρες, επειδή η γυναικεία διαίσθηση, η κλίση και η φαντασία δεν είναι τίποτα λιγότερο από ισχυρή, καθαρή ενέργεια. Οι σύγχρονες γυναίκες έχουν πραγματικά περισσότερη δύναμη από ποτέ. Και βάση της ανθρώπινης ευτυχίας, είναι η δύναμη που μετράει περισσότερο.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Maecenas egestas cursus ante ac finibus. In quis lorem eu odio tincidunt hendrerit. Praesent ultricies nec arcu nec euismod. Nullam auctor sed magna quis fringilla

E-mail

whopsie@email.de

Address

843 White Lane, London

Phone

478-932-5442

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Maecenas egestas cursus ante ac finibus. In quis lorem eu odio tincidunt hendrerit. Praesent ultricies nec arcu nec euismod. Nullam auctor sed magna quis fringilla

E-mail

whopsie@email.de

Address

843 White Lane, London

Phone

478-932-5442