Skip to content

Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι η σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων δεν μπορεί να είναι πιο υγιής από τη συναισθηματική υγεία του λιγότερο υγιή ατόμου. Για να το θέσουμε σε ένα θετικό πλαίσιο: θαυμάσιες σχέσεις συμβαίνουν όταν δύο συναισθηματικά υγιή άτομα συγκεντρώνονται και επενδύουν την ενέργεια τους για να χτίσουν κάτι υπέροχο. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα δύο τρίτα όλων των γάμων που τελικά καταλήγουν σε διαζύγιο ή χωρισμό, τουλάχιστον ένας από τους συντρόφους πάσχει από έλλειψη συναισθηματικής υγείας. Δεδομένου ότι θέλετε την καλύτερη δυνατή σχέση με την καλύτερη ευκαιρία να διαρκέσει μια ζωή, προσέξτε πιθανές ενδείξεις ότι ο σύντροφός σας είναι συναισθηματικά υγιής – ή όχι.

 

Καθώς γνωρίζετε κάποιον, αξιολογήστε αυτές τις ερωτήσεις:

 

 1. Είναι το άτομο ακλόνητα αληθινός; Όταν ένα άτομο αισθάνεται υποχρεωμένο να σας εξαπατήσει (ή οποιονδήποτε άλλον), είναι ένα σημάδι ασταθούς χαρακτήρα. Θέλετε έναν συνεργάτη με σταθερή δέσμευση για ειλικρίνεια και ακεραιότητα.
 1. Το άτομο κατακλύζεται από καθημερινές απογοητεύσεις; Η καθημερινή ζωή είναι γεμάτη προβλήματα, και οι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν να τα αντιμετωπίζουν λίγο πολύ. Προσοχή στο άτομο που κουράζεται εύκολα και είναι πάντα ταραγμένος.
 1. Μειώνει εσάς ή άλλους; Εάν κάποιος σας απογοητεύσει ή προσπαθεί να σας κάνει να νιώσετε κατώτεροι, θεωρήστε αυτό ένα προειδοποιητικό σημάδι για περισσότερα προβλήματα μπροστά σας.
 1. Το άτομο είναι συνεχώς ευερέθιστο; Όλοι μας νευριάζουμε μερικές φορές λόγω άγχους, στέρησης ύπνου ή άλλων παραγόντων. Αλλά προσέξτε εκείνο το άτομο που μοιάζει χυδαίο τις περισσότερες φορές.
 1. Έχετε παρατηρήσει εθιστικές συμπεριφορές; Ένα άτομο που έχει εθισμό (ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια, πορνογραφία) είναι ειδικευμένος ψεύτης και συχνά αναπτύσσει περίπλοκους ιστούς εξαπάτησης για να αποκρύψει τη συμπεριφορά του.
 1. Έχει το άτομο απομονωμένο τρόπο ζωής; Η έλλειψη σύνδεσης με φίλους, μέλη της οικογένειας, συναδέλφους και γείτονες μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλημάτων οικειότητας ή υπερβολικής φύλαξης.
 1. Είναι το άτομο αυταρχικό και απαιτητικό; Η ανάγκη να πείτε σε άλλους τι να κάνει είναι ένα σημάδι ενός ατόμου με εμμονική ανάγκη να έχει τον έλεγχο.
 1. Σας χειρίζεται; Το άτομο που παίζει “παιχνίδια μυαλού” προκαλεί περιττό δράμα και αναταραχή. Αυτό είναι συχνά ένα σύμπτωμα βαθύτερων ζητημάτων.
 1. Έχει ο σύντροφός σας μια θετική προοπτική στη ζωή; Η επίμονη απαισιοδοξία και η αρνητικότητα ρίχνουν ένα σκοτεινό σύννεφο πάνω-όταν, στην πραγματικότητα, η ζωή είναι ως επί το πλείστον φωτεινή και ελπιδοφόρα.
 1. Το άτομο φαίνεται υπερβολικά απαιτητικό; Η προσκολλημένη και εξαρτημένη συμπεριφορά συχνά αποκαλύπτει κάποιον που είναι βαθιά ανασφαλής.
 1. Είναι το άτομο «φρικιό σε σχέση με τον έλεγχο»; Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να ελέγχουν κάθε κατάσταση και να είναι υπεύθυνοι. Το να είσαι προληπτικός είναι αξιοθαύμαστο, αλλά το να είσαι υπερβολικός δεν είναι.
 1. Έχετε παρατηρήσει αδυναμία διαχείρισης του θυμού; Εάν το άτομο είναι ευερέθιστο, προκαλείται εύκολα και γρήγορα χάνει τον έλεγχο, πάρτε αυτό ως σημάδι κινδύνου.
 1. Είναι μοναχικό και απομακρυσμένο άτομο; Αυτό το είδος ατόμου είναι ευερέθιστο και δεν θέλει να αφήσει κανέναν να πλησιάσει.
 1. Υπάρχουν ενδείξεις διαταραχής της προσωπικότητας ή της διάθεσης; Τα άτομα με διαταραχή όπως ο ναρκισσισμός έχουν συχνά σημαντικά συμπεριφορικά ή συναισθηματικά προβλήματα που μπορεί να είναι πολύ δύσκολα για μακροχρόνιες σχέσεις.
 1. Εμφανίζει έλλειψη σεβασμού; Ο σεβασμός προσδίδει αξιοπρέπεια και τιμή στον παραλήπτη. Αντίθετα, η έλλειψη σεβασμού οδηγεί σε κάθε είδους σχεσιακά δεινά – απογοήτευση, ανεντιμότητα, εξαπάτηση – που τελικά σίγουρα θα βυθίσουν μια σχέση.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Maecenas egestas cursus ante ac finibus. In quis lorem eu odio tincidunt hendrerit. Praesent ultricies nec arcu nec euismod. Nullam auctor sed magna quis fringilla

E-mail

whopsie@email.de

Address

843 White Lane, London

Phone

478-932-5442

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Maecenas egestas cursus ante ac finibus. In quis lorem eu odio tincidunt hendrerit. Praesent ultricies nec arcu nec euismod. Nullam auctor sed magna quis fringilla

E-mail

whopsie@email.de

Address

843 White Lane, London

Phone

478-932-5442