Skip to content

Το να παραπονιέστε για τη συμπεριφορά του συντρόφου σας είναι συνηθισμένο σε κάθε μακροχρόνια σχέση. Πες το παράπονό σου! Για παράδειγμα, του παραπονιέστε ότι δεν ξοδεύει αρκετό χρόνο μαζί σας. Της παραπονιέται για τις υπερβολικές δαπάνες της. Λέτε τα ίδια ξανά και ξανά. Μπορεί να είναι απίστευτα απογοητευτικό όταν τα παράπονά σας πέφτουν στο κενό.

Τι θα γινόταν αν υπήρχε τρόπος να εκφράσετε και να ακούσετε ο ένας τα παράπονα του άλλου πιο αποτελεσματικά; Ίσως με τρόπο που θα μπορούσατε και οι δύο να το δεχτείτε και να κάνετε πραγματικές αλλαγές αντί να αγνοείτε, να απορρίπτετε ή να αμυνθείτε. Υποθέτω ότι και οι δύο θα φωνάζατε “άκουσε με επιτέλους” από την κορυφή ενός βουνού!

Υπάρχει σωστός τρόπος για να παραπονεθείτε.
Το να διαμαρτύρεσαι ουσιαστικά δεν είναι τόσο δύσκολο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρία (ή και τέσσερα) απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Αυτά τα βήματα θα βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας σύγκρουσης.

1. Εκφράστε πρώτα τα συναισθήματά σας

Το να εκφράσετε πρώτα το συναίσθημα είναι κρίσιμο γιατί τα συναισθήματά σας δεν είναι συζητήσιμα. Τα συναισθήματα είναι η αλήθεια σας — η πραγματικότητα του πώς βιώνετε τον κόσμο. Ωστόσο, πρέπει να φτάσετε σε μια σχετικά ήρεμη και συγκεντρωμένη κατάσταση πριν αρχίσετε να μιλάτε για αυτό.

Μόλις είστε λιγότερο ταραγμένοι, βρείτε μια ουδέτερη στιγμή για να μιλήσετε με τον σύζυγό σας. Όταν ξεκινάς με αυτόν τον τρόπο, εμπλέκει τον σύντροφό σου στη συζήτηση. Αυτό θα το λέγαμε μια «μαλακωμένη εκκίνηση». Αυτό συχνά περιλαμβάνει την έκφραση του βασικού σας συναισθήματος. Το βασικό συναίσθημα σημαίνει αυτό που βρίσκεται κάτω από την αντιδραστικότητα. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να νιώθετε πληγωμένοι ή λυπημένοι κάτω από τον θυμό και την απογοήτευση. Μπορεί επίσης να αφορά το πώς πιστεύετε ότι σας βλέπει ο σύντροφός σας. Αυτό μπορεί να είναι κάτι σαν να πιστεύετε ότι είστε «ασήμαντοι» για αυτόν.

Η έναρξη του παραπόνου με αυτόν τον τρόπο μειώνει τις πιθανότητες να ξεκινήσει ένας καυγάς. Το παράπονο θα φανεί επίσης λιγότερο ως κριτική. Το κάνεις για σένα, δεν κατηγορείς απλώς.

2. Να είστε συγκεκριμένοι

Μόλις δηλώσετε πώς αισθάνεστε, μπορείτε να αρχίσετε να περιγράφετε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά ή κατάσταση που σας ενοχλεί. Η περιγραφή της ακριβούς συμπεριφοράς διατηρεί επίσης την εστίαση εκεί που πρέπει. Αντί να επιτεθείς στον χαρακτήρα ή στο σύζυγό σου ως άτομο ή να εκφράζεις αντιπάθεια για έναν συγκεκριμένο τρόπο που ενεργεί ή για κάτι που κάνει εκείνος. Δώσε αραδείγματα συγκεκριμένων συμπεριφορών όπως το να το να αργήσει, να μην τηρήσει μια υπόσχεση ή να αφήσει βρώμικα ρούχα σε όλο το πάτωμα.

Θα πρέπει επίσης να εστιάσετε περισσότερο σε αυτό που είναι πραγματικά μεταβλητό, αυτό που πραγματικά αλλάζει. Όλες οι σχέσεις έχουν κάποια άλυτα προβλήματα. Συνήθως, αυτό περιλαμβάνει χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Μην ζητάτε από κάποιον να αλλάξει κάτι αδύνατο. Μάθετε να αποδέχεστε αυτά τα πράγματα!

3. Πείτε αυτό που χρειάζεστε

Ζητήστε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά που μπορεί να κάνει ο σύζυγός σας για να διορθώσει το λάθος. Το κλειδί είναι να γίνει κάτι θετικό και εφικτό. Θα πρέπει να μπορείτε να οραματιστείτε τον σύζυγό σας να κάνει τη συμπεριφορά που θέλετε. Παραδείγματα ανάγκης είναι να εμφανιστεί στην ώρα του, να ακολουθήσει ό,τι υποσχέθηλκε και να βάλει τα βρώμικα ρούχα στο κάδο απλύτων.

4. Προσφέρθείτε επίσης να κάνετε αλλαγές

Αυτό το κομμάτι είναι προαιρετικό, αλλά μπορεί να προσθέσει ακόμα περισσότερη δύναμη στο παράπονό σας. Μπορείτε να ρωτήσετε τον σύντροφό σας εάν υπάρχει κάτι που θα ήθελε να αλλάξετε. Τι μπορεί να ενοχλεί τον σύζυγό σας; Με αυτό, ωστόσο, πρέπει να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κάνετε και εσείς μια αλλαγή. Για τη μακροπρόθεσμη υγεία του γάμου σας, αγκαλιάστε τις αλλαγές που θα σας ωφελήσουν και τους δύο.

Το πιο δύσκολο μέρος της χρήσης αυτής της φόρμουλας θα είναι να μην πυροδοτηθείς συναισθηματικά, έτσι ώστε το παράπονό σου να εξακολουθεί να θεωρείται σκληρή κριτική. Αυτό είναι κρίσιμο γιατί η έρευνα έχει βρει ότι η κριτική είναι ένας από τους κορυφαίους προγνωστικούς παράγοντες χωρισμού.

Το να διαμαρτύρεστε αποτελεσματικά παρέχει μια καλύτερη ευκαιρία για να ακούσετε και να απαντήσετε. Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ο σύζυγός σας να αισθανθεί την ανάγκη να υπερασπιστείτον εαυτό του. Αυξάνει την πιθανότητα να καταλήξετε σε μια λύση μαζί.

Όλα τα ζευγάρια έχουν παράπονα ο ένας για το άλλον. Τα επιτυχημένα ζευγάρια έχουν καταλάβει πώς να επικοινωνούν επαρκώς τα παράπονά τους. Έχουν μάθει επίσης να αποδέχονται ορισμένα μέρη του συζύγου τους που συνειδητοποιούν ότι δεν θα αλλάξουν. Και τέλος, ξέρουν επίσης πώς να κρατούν στο μυαλό τους τη μεγάλη εικόνα και μην εστιάζουν υπερβολικά στα αρνητικά.Π

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Maecenas egestas cursus ante ac finibus. In quis lorem eu odio tincidunt hendrerit. Praesent ultricies nec arcu nec euismod. Nullam auctor sed magna quis fringilla

E-mail

whopsie@email.de

Address

843 White Lane, London

Phone

478-932-5442

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Maecenas egestas cursus ante ac finibus. In quis lorem eu odio tincidunt hendrerit. Praesent ultricies nec arcu nec euismod. Nullam auctor sed magna quis fringilla

E-mail

whopsie@email.de

Address

843 White Lane, London

Phone

478-932-5442