Η επιθυμία για ανθρώπινη επαφή, επικοινωνία και για επαφή με κάποιον άλλον δεν μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η ανάγκη αυτή έχει αυξηθεί. Όσοι είναι ελεύθεροι και όσοι μένουν μόνοι, κάποιοι για πρώτη φορά, στρέφονται στο διαδικτυακό dating για να βρουν ταίρι από τη στιγμή που οι συνήθεις τρόποι συνάντησης ανθρώπων έχουν μηδενισθεί και η καραντίνα και η πανδημία συνεχίζουν.
Οι διάφορες ιστοσελίδες και εφαρμογές εύρεσης συντρόφου αναφέρουν ρεκόρ χρηστών καθώς όσοι είναι μόνοι τους ψάχνουν για κάποιον να εμπλουτίσουν τις ζωές τους για μία μέρα, έναν μήνα ή ακόμη και για πάντα. Το dating και τα ραντεβού στην εποχή του COVID-10 είναι ευκολότερα κατά μερικούς τρόπους. Αν και μαζί με τον τακτικό φόβο της απόρριψης, υπάρχει τώρα και ο φόβος της μόλυνσης.
Τον Μάρτιο πολλές εφαρμογές για εύρεση συντρόφου στο διαδίκτυο ανέφεραν ότι το 87% των χρηστών τους ήταν διατεθειμένο να περιμένει μέχρι το τέλος της πανδημίας για να συναντηθεί προσωπικά με κάποιον άλλο χρήστη. Τον Ιούνιο, όμως, πολλοί είχαν αλλάξει γνώμη μόνο το 43% ήθελα να περιμένει.
Άλλες ιστοσελίδες σημειώνουν ρεκόρ όσον αφορά τους νέους χρήστες, τη δραστηριότητα των χρηστών και τα ραντεβού που λαμβάνουν χώρα μέσω των εφαρμογών. Οι περισσότερες είδαν μία αύξηση της τάξης του 40% στα μηνύματα των χρηστών μέσω των πλατφορμών τους. Άλλες λένε ότι ο Ιούλιος ήταν περισσότερο ενεργός από ό,τι του Αγίου Βαλεντίνου, μία μέρα που συνήθως κορυφώνεται η χρήση τέτοιων εφαρμογών.
Τα μηνύματα στο Hinge αυξήθηκαν κατά 30%, το Tinder σημείωσε τη μεγαλύτερη μέρα στις 29 Μαρτίου με πάνω από 3 δισεκατομμύρια swipe ενώ στην εφαρμογή ΟΚCupid τα διαδικτυακά ραντεβού ανέβηκαν κατά 700%.
Μία άλλη εφαρμογή, το Selective Search για εύρεση συντρόφου στο Σικάγο σημείωσε πολλές επιτυχίες αυτή τη χρονιά. 15 γάμοι έχουν συναφθεί μέχρι στιγμής. Οι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα που αξίζουν στις ζωές τους είναι άλλα και πως οι σχέσεις τους είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα.
Τι λένε οι ειδικοί
Οι ειδικοί της υγείας λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το dating, αρκεί να γίνεται με ασφάλεια. «Τα πάντα που κάνουμε διαθέτουν οφέλη και κινδύνους. Είναι απόλυτα λογικό καθώς η μοναξιά είναι μεγάλο πρόβλημα και οι χρήστες πρέπει να προσέχουν και την ψυχική τους υγεία.
Αυτό που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο είναι ότι οι χρήστες όλο και περισσότερο ψάχνουν για συντρόφους που προφυλάσσονται σοβαρά κατά του ιού COVID-19. Σύμφωνα με μία έρευνα 1321 χρηστών τον Ιούλιο, οι περισσότεροι λένε ότι δεν θα βγουν με κάποιον αν αρνείται να φορέσει μάσκα (57%), δεν τηρεί τα μέτρα κοινωνικής απόστασης (55%) ή απομόνωσης στο σπίτι ή δεν δέχεται να γίνει το ραντεβού διαδικτυακά.
Το μόνο θετικό είναι ότι τα ζευγάρια που συναντήθηκαν διαδικτυακά και κατά τις καραντίνες είχαν περισσότερο χρόνο να επικοινωνήσουν και να μιλήσουν με λιγότερους περισπασμούς, κάτι που οδηγεί σε βαθύτερες συζητήσεις. Οι χρήστες έχουν περισσότερο χρόνο, είναι στο σπίτι, πιο χαλαροί και μπορούν να ανοιχτούν ευκολότερα σε κάποιον άγνωστο. Συνήθως με το online dating δεν υπάρχει άγχος κοινωνικό ή άγχος να ανταποκριθεί κάποιος σε κοινωνικές περιστάσεις.